Gratis verzenden vanaf € 70,-
Levertijd 1 tot 3 werkdagen
Advies nodig? Bel +31 (0)85 - 06 06 139

Laatste posts

Een duurzame gazon aanleggen

Een nieuw huis? En nu klaar om de tuin aan te pakken of een complete herinrichting van de tuin? Hoe krijg ik dan zo een mooi vol groen gazon? Of u nu kiest voor graszoden of voor het zaaien van een gazon. Het belangrijkste is een goede bodem om het gras op te laten groeien.

 

De bodem optimaliseren.

Laten we daarom ook bij de bodem beginnen. Eerst zorgen we ervoor de bodem vrij is van onkruid wortels en stenen. Mocht de grond erg hard en compact zijn dan moeten we deze eerst losser maken met een spitvork of woelvork. Hierna harken we de toplaag wat losser, niet te diep, een cm of 5 a 10 is voldoende. Dan rollen of lopen we de bodem weer wat aan tot een egale laag.

Om te zorgen dat er weer genoeg bodemleven en meststoffen te vinden zijn voor het gras harken we terraPulse en OPF door de bodem. Zo creëren we een goede en gezonde humuslaag voor het gras. We zorgen voor de juiste omstandigheden en zijn verzekerd van een mooi grasbed in de toekomst.

grond hark gras

 

Zorgen dat de bodem gaat samenwerken met het gras.

De bodem is nu bijna klaar, maar voordat we het gras gaan zaaien of de graszoden gaan leggen, moeten we nog 2 producten toevoegen om te zorgen dat de hechting tussen de bodem en het gras zo goed mogelijk verloopt. We gebruiken een mix van Biovin en Turf Saver. De mix bestaat o.a. uit bacteriën en Mycorrhiza schimmels. De ideale basis voor de jonge grassprietjes. De mix licht inharken door de bovenste laag en de grond hierna goed bevochtigen. Let wel op dat u hierbij geen plasvorming creëert want dat zorgt dat de producten bij elkaar ophopen.

 

Tijd voor het gras

De graszaden kunnen nu worden uitgestrooid over het veld. Verdeel de zaden door de helft en strooi de ene helft in de breedte richting en de andere helft in de lengterichting. Zo zijn de zaden goed verdeelt. Hark het nog even aan dat het mooi vlak is en haal dan licht een wals eroverheen. Zo waaien de zaden niet meer weg.

Grasmatten kunnen ook direct over de vochtige grond worden uitgerold, en hierna nog zachtjes aandrukken met de wals.

Houd voorlopig de grond goed vochtig, door middel van besproeien van het veld. Let wel op dat u niet teveel sproeit waardoor de zaden wegvloeien.

Daarom is de beste tijd om een gazon aan te leggen als de bodemtemperatuur boven de 10 graden blijft. Hieronder willen de zaden amper kiemen, en hierboven dient er meer te worden gesproeid.

 

Nu is het tijd voor een beetje geduld

De zaden zullen ontkiemen en het gras begint te groeien. Er zal een prachtig mooi grasveld ontstaan. U mag het pas de eerste keer maaien als het tussen de 8 en 10 cm is. Maai het gras dan niet korter dan 5 cm. Na de 3de keer maaien mag er weer een bemesting worden gedaan met OPF-granulaat.

Gepost in:: Algemeen