Gratis verzenden vanaf € 70,-
Levertijd 1 tot 3 werkdagen
Advies nodig? Bel +31 (0)85 - 06 06 139

Laatste posts

Het bodemleven

BodemlevenDe bodem van een gezond bos is een levend en zelfvoorzienend ecosysteem. Alle voedingstoffen die een plant opneemt tijdens zijn levenscyclus, komen vroeg of laat weer terug in de bodem.

Afgevallen bladeren en dode planten worden door bodembeestjes zoals slakken, regenwormen, duizendpoten, pissebedden en andere insecten afgebroken tot een organische stof welke rijk is aan belangrijke voedingstoffen zoals stikstof en fosfor. In dit stadium zijn de voedingstoffen nog niet direct opneembaar voor de plant.

Rhizobacteriën en mycorrhiza-schimmels zijn in staat de organisch stof verder af te breken tot humus. Tijdens dit mineralisatieproces komen de nutriënten vrij en worden ze weer beschikbaar voor opname door de plant.

En zo is de cirkel rond!

Rhizobacteriën

Rhizobacteriën leven in de directe nabijheid van de plantwortels. Naast dat ze voedingstoffen beschikbaar maken, beschermen ze dankzij hun fysieke aanwezigheid de plant tegen ziekteverwekkende bacteriën. Ook maken sommige bacteriën boterzuur aan, wat de plant stimuleert om meer wortels aan te maken. De Rhizobacteriën doen dit niet voor niets, ze hebben de glucose nodig die via de plantwortels in de bodem komen. Rhizobacteriën hebben er dan ook veel baat bij dat de plant sterk en gezond groeit.

Mycorrhiza-schimmels

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige bodemschimmels. Ze komen voor in de meeste natuurlijke ecosystemen en ze hebben een nauw samenlevingsverband met planten. Mycorrhiza-schimmels hebben suikers nodig om te overleven en onttrekken dit uit de wortels van de plant. In ruil hiervoor leveren ze water en voedingstoffen van plekken in de bodem waar de wortels zelf niet kunnen komen.

BodemSchimmelsOndergronds vormen mycorrhiza-schimmels een netwerk van microscopisch fijne schimmeldraden. Een deel van het schimmelweefsel groeit in en rondom de wortels. Het ander deel groeit vanuit de wortels omlaag tot diep in de grond. Op deze manier ontstaat een natuurlijke uitbreiding van het wortelgestel, welke zo tot wel 700% in omvang kan toenemen.

Dankzij de enorme omvang van het mycorrhiza-netwerk, kan een veel groter bodemvolume worden geëxploiteerd. Dieper en verder gelegend water en voedingstoffen worden opgenomen door de schimmeldraden en naar de plant getransporteerd.

Planten die groeien in een bodem met een goede balans tussen wortels, schimmels en bacteriën, zijn beter beschermt tegen ziektes, plagen, droogte en stress!

Bekijk ons assortiment mycorrhiza producten.

 

Potgrond

De meeste potgrond is gesteriliseerd door verhitting. Hierdoor worden onkruidzaden en ziekteverwekkende bacteriën gedood, maar ook de goede schimmels en bacteriën zijn verdwenen. Belangrijke voedingstoffen zijn vaak wél aanwezig, maar door gebrek aan bodemleven kunnen ze niet door de plant worden opgenomen.

Het toedienen van rhizobacteriën en mycorrhiza-schimmels kan dan ook direct resulteren in een betere plantontwikkeling omdat er meer voedingstoffen beschikbaar zijn. Planten zullen weerbaarder zijn tegen infecties en het gebruik van meststoffen kan sterk worden gereduceerd.

Gepost in:: Algemeen