Gratis verzenden vanaf € 70,-
Vóór 16.00u besteld, vandaag verstuurd
Advies nodig? Bel +31 (0)85 - 06 06 139

Laatste posts

Kamerplanten: Begin bij de basis

Elke kamerplant heeft verzorging nodig, de een meer dan de ander, maar we ontkomen er niet aan om onze planten af en toe een beetje liefde te geven.

Kamerplanten zijn afhankelijk van vier factoren in huis. Met deze basisregels maken we al een goede start.

Waar plaatsen we de plant

Waar we mee beginnen is de plaatsing van de plant, de ene plant staat graag in de zon en de andere plant gaat goed met meer schaduw.

Bij donkere ruimtes is het belangrijk om te kijken voor bijvoorbeeld planten uit dicht begroeide bossen. Let wel op, er dient wel altijd natuurlijk licht aanwezig te zijn, anders gaat de plant zoeken naar het licht en worden ze lang en sprieterig, zo kan de plant uiteindelijk afsterven.

In koelere ruimtes is het belangrijk om de plant een beetje te beschermen, bijna alle plantsoorten zijn niet blij met koude voetjes. Zet er een klein rekje onder, of bijvoorbeeld een houten plankje. Zo blijven de wortels warmer en de plant voelt zich een stuk beter.

Vochtige ruimtes zoals badkamers zijn ook zeker geschikt voor planten. Niets mooier dan een kleine oase. Let uiteraard wel op dat uw planten geschikt zijn voor de hoge luchtvochtigheid.

Voeding voor de kamerplant

Eenmaal op zijn plek geven we de plant de juiste voeding, zo heeft de plant genoeg energie om te blijven groeien. Maar ook zeker mag de aarde in de pot niet worden vergeten. Voor de ideale bodem adviseren we het gebruik van tabs (Plantpals). Doordat deze de bodem voorziet van bacteriën en schimmels, en daarnaast de plant voorziet van voeding, is dit een perfect product voor de kamerplant. 

Water, wanneer en hoeveel

We verzorgen onze planten zo goed mogelijk, maar wat vaak fout gaat, is dat we denken dat onze planten veel water nodig hebben. Een keer water geven per week is echt genoeg. Het is ook een beetje een gevoel wat je moet krijgen, cactussen kunnen prima even droog staan tussen de waterbeurten door. Dit doen ze namelijk ook in de natuur. Tropische planten daarentegen krijgen graag natte voeten en kunnen daarom extra water goed gebruiken. Staat de plant voor het raam? Dan zal deze meer water gebruiken door de snellere verdamping door het licht.

Uw plant moet verhuizen

OverpottenUiteraard bedoelen we dit niet letterlijk, maar als je goed zorgt voor je planten dan zullen ze je belonen door mooie groene bladeren en een sterke groei. Dit laatste is nu juist waarom de plant moet verhuizen, met andere woorden verpotten. De pot word te klein, de wortels kunnen niet meer weg, het water zakt niet meer in de pot, en doordat er geen lucht meer bij kan beginnen de wortels te rotten. Dit willen we uiteraard voorkomen. We hebben een nieuwe pot nodig. 20 tot 25 procent groter dan de huidige pot is aan te bevelen. Neem lekkere verse potgrond zodat er weer voldoende voeding inzit, en geef de eerste keer wat extra water voor de wortels.

Gepost in:: Algemeen