Gratis verzenden vanaf € 70,-
Levertijd 1 tot 3 werkdagen
Advies nodig? Bel +31 (0)85 - 06 06 139

Laatste posts

Wat zijn mycorrhiza-schimmels

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige bodemschimmels. Ze komen voor in de meeste natuurlijke ecosystemen en leven in symbiose met planten en bomen.

Symbiose is een samenlevingsverband dat voordelen biedt voor zowel de bodemschimmel als voor de plant en is onmisbaar voor de vitaliteit van beide.

Schimmels hebben suikers nodig om te overleven en onttrekken dit uit de wortels van de plant. In ruil hiervoor leveren ze water en voedingstoffen van plekken in de bodem waar de wortels zelf niet kunnen komen. Dit samenlevingsverband tussen planten en schimmels bestaat al meer dan 400 miljoen jaar en zonder deze symbiose hadden veel plant- en boomsoorten op aarde het nooit overleefd.

Ondergronds vormen mycorrhiza-schimmels een netwerk van microscopisch fijne schimmeldraden. Een deel van het schimmelweefsel groeit in (afbeelding 1) en rondom de wortels. Het ander deel groeit vanuit de wortels omlaag tot diep in de grond. Op deze manier ontstaat een natuurlijke uitbreiding van het wortelgestel, welke zo tot wel 700% in omvang kan toenemen.

Mycorrhiza

Dankzij de enorme omvang van het mycorrhiza-netwerk, kan een veel groter bodemvolume worden geëxploiteerd. Dieper en verder gelegend water en voedingstoffen worden opgenomen door de schimmeldraden en naar de plant of boom getransporteerd.

Daarnaast zijn de schimmeldraden van de mycorrhiza velen malen fijner dan de fijnste wortelharen van de plant. Hierdoor kunnen water en voedingstoffen worden opgenomen uit poriën die voor de plant zelf onbereikbaar zijn (afbeelding 2).

Bomen en planten krijgen zo natuurlijke hulp bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en stress en zullen meer energie overhouden om te groeien en te bloeien.

Bekijk hier ons assortiment mycorrhiza producten.

 

De voordelen van Mycorrhiza

  • Je hoeft minder vaak water te geven
  • Je hebt minder plantenvoeding nodig
  • Planten groeien voller en groter
  • Planten zijn beter bestand tegen droogte en hitte
  • Planten zijn beter beschermd tegen ziektes en schadelijke schimmels
  • Planten ontwikkelen een groter wortelgestel
  • Groente en fruit levert een rijkere oogst op
  • De tuin ontwikkelt een rijk en divers bodemleven 

 

Deze blog is geschreven door fungilife.nl en met toestemming op deze website geplaatst.

Gepost in:: Algemeen